Hogyan deríthető fel a vízszivárgás?

A vízszivárgás komoly problémát jelenthet otthonunkban, és ha nem kezeljük időben, jelentős károkat okozhat. Ezért fontos tudni, hogy miként ismerhetjük fel a vízszivárgás jeleit, és hogyan reagálhatunk rájuk. Ebben a cikkben felfedezzük a vízszivárgás felderítésének módszereit, valamint megosztunk néhány fontos jelet, amelyekre figyelhetünk a probléma korai felismerése érdekében.

Mi okozhat vízszivárgást?

Sérült vagy elöregedett csövek
Tömítési hibák a csapoknál és a zuhanyfejeknél
Repedések a falakban vagy a padlóban
Tetőproblémák vagy csatornabukás

Hogyan derítsük fel a vízszivárgást?

Vizsgáljuk át a vízfelhasználó helyeket, például a fürdőszobát, a konyhát és a mosókonyhát
Ellenőrizzük a vízmérőt és a számlálót
Figyeljünk az apró nedves foltokra, víznyomokra vagy penészre a falakon és a mennyezeten
Használjunk vízszivárgás érzékelőket vagy vízérzékelő matricákat

A vízszivárgás jelei

1. Nedves vagy megnedvesedett falak és padlók
2. Vizes, penészes vagy kellemetlen szagú szekrények vagy szekrény alatti területek
3. Eltérő színű vagy tapintású csempék, fugák vagy padlóburkolat
4. Csöpögés, hangos vízcsőzörej vagy kattogás a falban vagy a padlóban

A józan ész azt súgja, hogy ellenőrizze a vízszivárgás nyilvánvaló jeleit otthonában. Például ellenőrizze a szekrények hátulját és a mosdókagylók alatt a nedvességet, penészt vagy kellemetlen szagokat; senki sem akar ilyesmit a házában!

Annál is inkább oda kell figyelnie vízvezetékrendszerére, ha otthona 25 évnél régebbi. Ellenőrizze az összes csatlakozást; a vízmelegítőktől, szivattyúktól, szelepektől és tömlőtől kezdve a mosógépekig. Ha oxidációt vagy elszíneződést fedez fel a vízvezeték-alkatrészeken, akkor vízszivárgás lehet.

Azonban nem minden vízszivárgást könnyű megtalálni. Ha ismeri a jeleket, könnyen megtalálhatja a vízvezetékrendszer rejtett vízszivárgásait. A vízszivárgások pazarolják a vizet, elősegítik a penészgombásodást és kárt okoznak otthonában. A vízszivárgás javításának azonnal meg kell történnie a katasztrófák és a költséges javítási számlák megelőzése érdekében, ezért szeretnénk segíteni Önnek megtalálni ezeket a rejtett vízszivárgásokat.

Fordítson nagy figyelmet a vízszámlájára

Mit mondott? Miért ilyen magas a vízszámlánk ebben a hónapban is? Ha alaposan odafigyel a vízszámlájára, a sorok közötti üzenet azt üzenheti, hogy a vízszivárgás javítása a közeljövőben van. Ez az íratlan üzenet akkor jelenik meg, amikor a vízszámlája folyamatosan növekszik, annak ellenére, hogy a vízfogyasztási szokásai nem változtak. Ha a vízszámlája folyamatosan növekszik, az üzenet egyértelmű, hogy valami nincs rendben a vízrendszerével. Lehet, hogy meg kell javítania egy szivárgást.

A vízszámla íratlan üzenete eléggé zavarba ejtő lehet. Lehet, hogy nem vette észre a vízszivárgást a mosogató alatt, vagy bárhol a házon belül vagy kívül. De ne feledje, hogy vannak olyan földalatti csövek, amelyeket nem lát/nem lát, és ha szivárognak, akkor Ön fog fizetni érte. Egy lelkiismeretes profi vízvezeték-szerelő a vízszivárgás javításakor ellenőrzi az összes földalatti csövet, hogy biztosítsa, hogy nem kell egyhamar újabb szervizhívást kezdeményeznie.

Ellenőrizze vízmérőjét

Van egy hatékony módja annak, hogy ellenőrizze a vízszivárgást a vízmérő segítségével. A vízmérő használatához a vízszivárgás ellenőrzése során:

Kapcsolja ki az összes vizet otthonában. Győződjön meg róla, hogy minden csap el van zárva, és hogy a mosogatógép és a mosógép nincs használatban.
Ellenőrizze a vízmérőt a változásokra vonatkozóan. Ha változik, jó esélye van arra, hogy gyors szivárgásról van szó.
Ha a vízmérő nem változik, várjon két órát, és ellenőrizze újra. Ha a víz elzárva maradt, és a vízmérő változik, akkor valószínűleg lassabb vízszivárgásról van szó.
A vízmérője jelzi, ha vízszivárgás javítására van szükség. A háztulajdonosok felelősek a vízszivárgás javításáért a vízmérő utáni szivárgásokért, még akkor is, ha ezek a szivárgások a föld alatt vannak.

Nézze át a vízfelhasználását

Nézze át a vízfelhasználását. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint egy átlagos négytagú családnak nem szabad havonta több mint 12 000 gallon vizet fogyasztania. Vízszivárgás javításra van szükség valahol a vízvezetékrendszerében, ha a háztartása számára elvártnál többet veszít.

Tesztelje a WC-t

A WC-ket ellenőrizni kell, hogy biztosan megfelelően működik-e. Nagy mennyiségű vizet öblíthet le, ha vízszivárgás van. A WC-k átlagosan a teljes vízfogyasztás akár 30 százalékát is elhasználják. Próbálja ki a WC-festéktesztet a vízszivárgások felderítésére. Ez nagyon egyszerű. Csak fogjon egy kis ételfestéket, és cseppentsen belőle a WC-tartályba. Ezután várjon 10 percet. A vízszivárgás javítására akkor lesz szükség, ha a 10 perces várakozási idő után színt talál a tálban. Ez azt jelenti, hogy víz szivárog a tartályból a lefolyóba anélkül, hogy a WC-t lehúzná.

Ellenőrizze, hogy nem szivárog-e a kültéri/ kerti csap

Ne feledkezzen meg a kültéri csapokról sem; szivárog a kültéri csap?

A külső csapokat egy kerti tömlő csatlakoztatásával, a víz bekapcsolásával és a szivárgás keresésével lehet ellenőrizni. Ha a víz bekapcsolása közben víz szivárog a csatlakozón keresztül, cserélje ki a gumitömlő tömítését.
Akiknek öntözőrendszerük van, azoknak azokat is ellenőrizniük kell. Még egy kis szivárgás az öntözőrendszerben is havonta akár 6300 gallon vizet is elpazarolhat. Aú! Az öntözőrendszereket évente egy profi vízvezeték-szerelőnek kell ellenőriznie a rejtett vízszivárgások szempontjából.

Ha bármilyen méretű vízszivárgást észlel, azonnal hívjon profi vízvezeték-szerelőt. Minél hamarabb elvégzik a vízszivárgás javítását, annál jobban jár. A ma még kicsi vízszivárgásokból holnap nagyobb szivárgások lesznek, amelyek nagyobb javítási számlákat és további károkat okoznak az ingatlanban.

Teendők vízszivárgás esetén

1. Zárjuk el a vízellátást az érintett területen vagy az egész ingatlanban
2. Hívjunk szakembert, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és javításokat
3. Szellőztessük az érintett területet a penész és a kellemetlen szagok elkerülése érdekében
4. Rögzítsük a vízszivárgást vagy alakítsunk ki ideiglenes vízelvezetést, amíg a szakember megérkezik

Megelőző intézkedések a vízszivárgás elkerülése érdekében

Rendszeresen ellenőrizzük a csöveket, csapokat és zuhanyfejeket
Tartsuk karban a tetőt, a csatornákat és a lefolyórendszert
Használjunk minőségi tömítőanyagot a csapok és zuhanyfejek telepítésekor
Ne hagyjunk állandóan folyó csapot vagy zuhanyt
Fagyveszély esetén szigeteljük a csöveket és hőszigeteljük a pincét vagy a padlást

A vízszivárgás problémája súlyos következményekkel járhat, de a korai felismerés és az időben történő intézkedés segíthet a károk minimalizálásában. Ismerni a vízszivárgás jeleit és felderítési módszereit kulcsfontosságú, így felkészülhetünk és hatékonyan reagálhatunk, ha probléma merül fel. Ne feledje, hogy a vízszivárgás esetén mindig forduljon szakemberhez a probléma megoldásához és a szükséges javítások elvégzéséhez.