A vízvezetékek és kerti csapok idejében történő leürítése kiemelten fontos, mert télen a hideg hatására a csövek elfagyhatnak, és csőtörést, csőrepedést okozhatnak, aminek a hibaelhárítása kellemetlen procedúra és jelentős költségekkel jár, mely a fogyasztót terheli.

Még az első fagy beállta előtt feltétlen szükséges elvégezni a kerti csap víztelenítését a földalatti téli elzárón – vagy más néven, fagycsapon – keresztül. 

A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítő szelepen keresztül távozik, és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz vízmentessé válik. A folyamatot jellegzetes hang kíséri. Ha ezt a hangot nem hallja, az a csap meghibásodását jelentheti.

Amennyiben a föld alatti elzáró „téli csap” megfelelően működik, a kinyitott kerti csapból a víz nem csöpög. A kerti csapot egész télen nyitott állapotban kell hagyni.

Ha a csapon folyamatos csöpögést észlel, ajánlott szakemberhez fordulnia a téli elzáró csap cseréje miatt.

A vízvezetékek téliesítését, víztelenítését érdemes szakemberre bíznia, mert a helytelenül végrehajtott víztelenítés következményei – mint a vízszivárgás révén kialakult magas vízszámla – sok bosszúságot okozhat, továbbá súlyos költségeket rejt magában, melyeket érdemes elkerülni.
Magyarországon a fagyhatár 0,8 méteren van, ami annyit jelent, hogy a vezetékeket (réz, acél, műanyag) a földben ennél mélyebbre kell ásni.

Állandó üzemű vízvezetéket csak olyan helyiségben szabad szerelni, amelynek belső hőmérséklete télen sem csökken +2 °C alá.

Hívjon bizalommal, amennyiben Önnél aktuális:

  • fagycsap cseréje,
  • elfagyott kerti csap cseréje,
  • elrepedt cső javítása,
  • vezetékek, csövek hőszigetelése,
  • műszeres csőrepedés keresés,
  • kerti csap kialakítása, javítása földmunkával.
  • Precízen, hosszú távon megoldom problémáját !