Mindannyian tudjuk, milyen bosszantó lehet a szivárgó csap.
A szivárgó vagy csöpögő csap lehet az egyik legidegesítőbb hang a házban. A jó hír az, hogy általában könnyen orvosolható, remélhetőleg még azelőtt, hogy elveszítené az eszét!

Csöpögő csap miatt nem tud aludni?

A szivárgó csap, amelyet a szivárgás felfedezése után azonnal kezelnek, gyors és egyszerű javítás. De ha a szivárgást figyelmen kívül hagyják, az potenciálisan további vízvezeték-problémákhoz vezethet, ami költségesebb javítást eredményezhet. Nemcsak a környezetre káros a vízpazarlás, ha figyelmen kívül hagyja a szivárgó csapot, hanem a pénztárcája számára is káros a fel nem használt és elpazarolt víz, amelyért fizetnie kell.

A csaptelep belső alkatrészei korrodálódhatnak vagy ásványi lerakódásokkal borítódhatnak. A csaptelepek tömítéseket, o-gyűrűket és alátéteket tartalmaznak, amelyek meghibásodhatnak, ami a csaptelep szivárgását okozza.

A legtöbbször a csaptelep javítása olyasmi, amit a legtöbb lakástulajdonos saját maga is meg tud oldani. De ha nincs ideje, tudása és készsége, vagy a csaptelep javításához szükséges szerszámai akkor hívjon, szervizautómban minden fontos alkatrésszel és eszközzel készen állok arra, hogy szakszerűen és gyorsan megoldjam a vízvezetékkel kapcsolatos problémát és a szivárgó csaptelepet.

Először röviden meg kell beszélnünk a különböző típusú csaptelepeket:

A kompressziós csaptelep gumitömítéseket és alátéteket használ, amelyek megállítják a víz áramlását, amikor a csaptelep meghúzódik, amikor a víz el van zárva.
A golyós csaptelep egyetlen fogantyúval rendelkezik, amely egy réselt golyót mozgat, amely mind a vízhőmérsékletet a hideg és meleg víz kombinációjával, mind a víznyomást szabályozza a golyó felemelésével, hogy a víz áthaladhasson.
A patronos csaptelep egy üreges fémpatront tartalmaz, amely lezárja a csaptelepet, amikor az el van zárva, és szabályozza mind a vízáramlást, mind a hőmérsékletet.
A kerámia tárcsás csaptelep a legújabb csaptelep-technológia, és a vízáramlást két tűzálló kerámia tárcsán keresztül szabályozza. Az egyik tárcsa helyhez kötött, a másik pedig mozog, hogy lehetővé tegye a víz áramlását.

Most, hogy már alapvetően értjük a különböző csaptelepek működését, beszéljünk arról, hogyan javítsuk meg a szivárgó csaptelepet!

Csöpögő csap javítása

Elhasználódott vagy hibás alátét

Ez az egyik leggyakoribb oka a szivárgó csaptelepnek. Mivel ez mennyire gyakori, bölcs lenne itt kezdeni, amikor egy szivárgó csaptelep javítását keresi. Minden egyes alkalommal, amikor egy kompressziós csaptelepet használunk, egy gumi alátétet nyomunk a szelepüléshez. Ez állandó nyomást és súrlódást gyakorol az alátétre, ami az alátét elhasználódását okozza. Ennek a gumi alátétnek a kicserélése egy újjal gyors és egyszerű megoldást jelenthet a csöpögő csaptelepre.

Az elhasználódott alátét mellett az is előfordulhat, hogy az alátétet rosszul szerelték be, vagy nem a megfelelő méretű vagy típusú alátétet használták. Hívjon még ma, hogy megbizonyosodjon a megfelelő méretű alátétről és annak helyes beszereléséről!

Elhasználódott O-gyűrű

A csaptelep patronja egy csavart tartalmaz, amely a csaptelep fogantyúját a helyén tartja. Ez egy szárcsavar, és egy kis tárcsával van ellátva. Ez a kis korong az o-gyűrű. Az o-gyűrű meglazulhat vagy elkophat egyszerűen a rendszeres használat miatt. Ha az o-gyűrű sérül, akkor a csaptelep a fogantyú közelében szivárog.

Korrodált szelepülés

A kompressziós csaptelepeknél a szelepülés a csaptelep és a kifolyócső között helyezkedik el. A vizes üledék felhalmozódhat és korróziót okozhat a szelepülésen, ami a kifolyó terület szivárgásához vezethet. A szelepülés rendszeres tisztításával eltávolíthatja a vizes üledékeket, és megelőzheti a korróziót.

Húzza meg a csaptelep alkatrészeit

Idővel, ahogy a csaptelepét használják, vannak olyan belső csaptelepalkatrészek, amelyek meglazulhatnak. A beállítógyűrű és a szárcsavarban lévő tömítőanyák meglazulhatnak. Bármely meglazult alkatrész szivárgást okozhat a csaptelep fogantyúja közelében. Előfordulhat, hogy a tömítőanyát meg tudja húzni, de az is lehet, hogy teljesen ki kell cserélni.

Elhasználódott tömítések

A tárcsás csaptelepek bemeneti és kimeneti tömítéssel is rendelkeznek. Ahogy a csaptelep nap mint nap használatban van, a szerelvényben természetesen felhalmozódik az üledék, ami miatt ezek a tömítések elhasználódnak. Az üledék rendszeres tisztításával megelőzheti a tömítések elhasználódását. Ha a tömítések elhasználódtak, akkor ki kell cserélni őket. Tisztítsa ki ezt az üledéket, és talán megakadályozhatja, hogy ki kelljen cserélni a csaptelep tömítéseit.

Törött vízvezeték

Bár nem gyakori, a szivárgó csaptelep lehet egy törött cső vagy szerelvény eredménye. Egy törött cső zavarja a megfelelő víznyomást, ami csöpögő csaptelephez vezethet. Ha a fenti tippeket már kipróbálta, és a probléma még mindig nem oldódott meg, akkor itt az ideje, hogy hívjon vízvezeték-szerelő szakembert.