Kevés háztartásban foglalkoznak a bojler vízkőmentesítésével, pedig a vízkő akár harminc százalékkal is megemelheti berendezésünk fogyasztását, emellett a víz felmelegítésének időtartamát is jelentősen növeli. Ha többen élnek egy háztartásban, ez utóbbi kellemetlenségekkel tud járni.

A víz területenként változó keménységű, így a vízkőmentesítés is különböző időszakonként lehet aktuális. Budapesten különösen kemény a víz, így minimum kétévente célszerű elvégezni a műveletet. A bojler tisztítás során a lerakodott szennyeződést, vízkövet, rozsdát és akár iszapot mind eltávolítjuk a készülékből.

A rendszeres időközönként elvégeztetett tisztítás és vízkőtelenítés megnöveli a bojler, vízmelegítő élettartamát. A bojlerben nagyjából egy vödör vízkő gyűlik össze egy év alatt. Ha csepeg a bojlere, akkor minden bizonnyal vízkőtelenítésre, tisztításra van szüksége.

Hozzá nem értőknek célszerű ehhez szakembert hívni.

A bojler vízkőmentesítése és tisztítása hosszú és fáradságos munka, mely jelentős mennyiségű kosszal jár. Ha nem szeretné ezzel tölteni a hétvégéjét, hívjon bizalommal és megoldom problémáját!

Nagy Csaba vízszerelő mester Budapest: 06 (70) 227 62 91 

Bojler vízkőtelenítése házilag

A vízmelegítőknek alapvetően két típusát különböztetjük meg. Az egyik, ami nem csak melegíti, hanem tárolja is a felmelegített vizet, ez a bojler. Amin a víz úgy folyik keresztül, hogy nem kerül tárolótartályba, az a kazán. A kazánokból működésük alapján nyílt égésterű és zárt égésterű kazánokat különböztetünk meg, melyek közül az első a szoba levegőjéből nyeri az égéshez szükséges oxigént, míg a másik egy külső kéményrendszeren keresztül.

 

Bojler vízkőtelenítése előtt

A bojler vízkőtelenítésénél első dolga legyen a bojler áramkörének feszültség mentesítése. A bojler vízkőtelenítése, szerelése nem gyerekjáték, hiszen körültekintő eljárás és óvatosság hiányában a berendezés megrázhatja.

Érdemes este, lefekvés előtt kikapcsolni a megszakítóját, vagy nulla fokra tekerni a hőfokszabályozóját. Reggel első dolga legyen a villanybojler áramtalanítása. Fáziscreuza segítségével ellenőrizze, hogy a készülék áramtalanítása megtörtént. Minden melegvíz csapot nyisson ki, hogy ne keletkezzen vákum a csövekben. Ezek után távolítsa el a bemenőcsövet, a csepegtetőszelep csőrére tegyen egy gumicsövet, amit beleenged egy kellően nagy vödörbe, vagy ha elér a kádig, mosdóig, vagy a wcig, akkor oda érdemesebb belógatni, vagy a padló összefolyóhoz.

Nyissa ki a szelepet, ekkor elkezdődik a bojler kiürítése, mely eltart egy jó darabig, mert nagyon lassan folyik ki a víz. Ha leengedte, szedje szét a bojler alját, hogy hozzáférhessen a csavarokhoz. Jegyezze meg a kábelek elhelyezkedését, hogy mit-honnan húzott le, és kösse le a betáp kábelt is. Készítsen elő egy méretesebb csavarhúzót, vagy más feszítő alkalmatosságot. Csavarjon ki minden csavart, és óvatosan feszítse le az alaplapot. Ez a művelet kosszal jár. Ha sikerült lefeszítenie az alaplapot, húzza ki a belsejéből mindenestül. Ha szét van terpesztve a fűtőszál, akkor azt cserélnie szükséges, még ha működik is, mert már nem sokáig fog.

Bojler vízkőtelenítése és ellenőrzés

Kézzel jó mélyen nyúljon be, és szedje ki a vízkövet, utána slaggal mossa ki teljesen. Ne maradjon benne vízkő. Ellenőrizze, hogy az alaplapon megvan-e az alumínium anódrúd, ez körülbelül 30 cm hosszú és 2 cm vastag. Ha nincs meg, vegyen bele, mert különben a bojler egyéb részeit is megtámadhatja a vízkő.

Ha megvan a vízkőtelenítéssel, szerelje vissza az eltávolított alkatrészeket. Figyeljen az alaplap csavaroknál a meghúzási sorrendre, és hogy minden kábelt a helyére kössön vissza. Az alaplap csavarjainak meghúzásakor mindig az egymással szembelevőt húzza meg, ne körbe, mert akkor kitolhatja maga alól a tömítést. Ha mindezzel kész van, a vizet lassan nyissa meg, ne hirtelen. Akkor jó, amikor már nem levegősek a csapok, ekkor már elzárhatja őket. Végül ellenőrizze a bojlert, hogy nem ereszt-e.

A bojler vízkőmentesítése és tisztítása hosszú és fáradságos munka, mely jelentős mennyiségű kosszal jár. Ha nem szeretné ezzel tölteni a hétvégéjét, hívjon bizalommal és megoldom problémáját!

Nagy Csaba vízszerelő mester Budapesten és Pest megyében

06 (70) 227 62 91 

Hétköznap 6-22 óráig. Hétvégén is, azonnal házhoz megyek.

SZOLGÁLTATÁSAIM:

Bojler vízkőtelenítése, bojler vízkőmentesítése

Bojler szerelés, bojler csere

Vízmelegítő vízkőtelenítése

Vízmelegítő vízkőmentesítése

Villanybojler csere

Hajdú vízmelegítő szerelés

Ariston vízmelegítő javítása